Overlay

ПРЕМАХВАНЕ НА МИРИЗМА ОТ УРИНА

Миризмата на кучешка или котешка урина е много неприятна, но за това си има и обяснение. Животните се раждат с инстинкт за маркиране на територия или запазване на такава – това е и основната причина те да маркират с урина определени места. Освен това, в дома ви може да има малко кученце или котенце, или пък старо и болно такова, които по една или друга причина се изпускат.

Ако животното се е изпуснало върху тапицерията на вашият диван например,  можете да почистите петното с хартия, за да го попиете. Обработете тъканта с разтвор на вода и бял оцет, като оставите сместа да попие добре. Оцетът неутрализира амоняка в урината, който е основна миризлива съставка на течността. Попийте добре сместа с хартия и минете отгоре върху тапицерията с прахосмукачка на сухо. Върху сухото петно поставете лъжичка сода за хляб и изчеткайте. Смесете в чашка кислородна вода с чаена лъжичка препарат за съдове и излейте върху содата. Изчеткайте и минете с прахосмукачка на сухо.

Друга възможност за премахване на миризмата е с помощта на сапун за пране. Малко парче от него трябва да се настърже и да се разтвори в топла вода. Необходимо е да се получи желеобразна маса, която след това се нанася върху повърхността. Сместа трябва добре да импрегнира тъканта и да се остави да действа около  15 минути. След това се отмива с гъба, напоена в чиста вода.

В търговската мрежа има различни препарати за  обезмирисяване на помещения или повърхности с наличие на миризма на урина от кучета, котки или други животни. Обикновено са натурални, не съдържат химикали и биоциди и може да се ползват навсякъде. Преди да ползвате обезмирисител, почистете добре замърсената с урина повърхност, след което напръскайте засегнатият участък. Обезмирисителя ще абсорбира и премахне неприятната миризма.

Има и репеленти против кучета и котки, които  създават ароматна бариера, с  цел да предпазят от нежелано посещение на животни всички, обработени с препарата повърхности. Подходящи са за ползване в дворове, градини, основи на къщи, огради, порти и други външни места, от където животните минават или пребивават.

 

Позвънете